Kriya Yoga Home Study

Radost je u tebi - pronađi je meditacijom

Onlajn kurs meditacije i energizacije

Prema učenjima Paramhanse Joganande

Nauči kako da u svoj život uneseš više mira, radosti i entuzijazma uz pomoć dve moćne tehnike krija joge: meditaciju i energizaciju.

Besplatno uvodno predavanje održava se u NEDELJU, 23. APRILA U 19.00

Uvodno predavanje je otvorenog tipa. Na njemu ćeš saznati više o stvarima o kojim ćemo pričati na kursu, krija jogi i našoj tradiciji, a imaćeš prilike i da upoznaš predavače.

Kako izgleda kurs?

Kurs se sastoji od 4 časa koji se održavaju jednom sedmično, subotom od 18.00 časova. Svaki čas traje tri sata i obuhvata teorijski i praktični deo. Teorijski deo služi da praktične tehnike postavimo u širi kontekst i bolje razumemo njihov cilj i primenu.

Vreme održavanja kursa: svake subote, od 29. aprila do 20. maja, od 18.00 do 21.00 časova.

Kurs se odražava onlajn, preko platforme Zoom.

Svi časovi se snimaju tako da ćete ih moći pogledati i ako niste u mogućnosti da uživo prisustvujete predavanju.

Uz snimke predavanja, takođe ćete dobiti pisani i drugi materijal kako biste mogli da sami praktikujete tehnike.

PRVI ČAS

subota, 29. 4. 2023

Um-energija-telo: zaboravljeno jedinstvo

Na ovom času govorićemo o tome šta jeste, a šta nije meditacija, koji su ciljevi meditacije i koja tri nivoa svesti postoje. Govorićemo i o važnosti energije i načinu na koji ona spaja um i telo, odnosno kako zamisao pretvara u stvarnost.

DRUGI ČAS

subota, 6. 5. 2023

Opuštenost i snaga volje

Na drugom času ćemo se pozabaviti osnovnim principima meditacije i energizacije: opuštenošću i snazi volje. Videćemo da su ova dva elementa neraskidivo povezana i da su preduslov za uspešno ovladavanje meditacijom i energizacijom.

TREĆI ČAS

subota, 13. 5. 2023

Koncentracija i magnetizam

Koncentracija je ključ uspeha u svemu, pa tako i u meditaciji. Ona je takođe neophodna za usmeravanje energije tamo gde želimo. Magnetizam, tj. sposobnost privlačenja, posledica je usmeravanja i koncentrisanja energije u određenom smeru i objašnjenje je za toliko često postavljano pitanje: „Zašto mi se ovo dešava?!“

ČETVRTI ČAS

subota, 20. 5. 2023

Meditacija u svakodnevnom životu

Na poslednjem času zaokružujemo sve što smo naučili i posvećujemo se pitanju kako da uspešno integrišemo ove tehnike u naš svakodnevni život. Kao i za većinu stvari, samo redovnim ponavljanjem i stvaranjem novih dobrih navika možemo trajno unaprediti svoj život, te ćete na ovom času dobiti savete kako da izgradite naviku redovnog upražnjavanja ovih tehnika.

Koja je cena kursa i šta dobijam?

Cena kursa osnovnih tehnika krija joge iznosi 70 eura (na stranici za plaćanje kurs će biti obračunat u dinare). U cenu je uključeno:

Predavači

Tečaj drže iskusni predavači iz Italije, Hrvatske i Srbije.

Često postavljana pitanja

Meditacija je, najprostije rečeno, povratak u središte našeg bića i stanje duboke opuštenosti i budnosti u kojem su misli i emocije mirni, a svest uzdignuta i otvorena za dublje uvide.

Meditacijom utišavamo „buku“ sveta, misli, emocija, navika i vraćamo se u centar sebe, tamo gde se nalaze spokoj, radost i mudrost.

Savremena nauka dokazala je da redovno upražnjavanje meditacije donosi mnoge koristi. Neke od njih su:

  • fizičke – smanjeno lučenje kortizola, hormona stresa, snižavanje krvnog pritiska i umirivanje rada srca, poboljšavanje imunog odgovora tela na patogene;
  • psiho-emotivne – osvešćivanje i ovladavanje emocijama, zaustavljanje ruminacije, tj. održavanja negativnih misli u našoj svesti, poboljšanje raspoloženja, osećaj prisutnosti u trenutku i poboljšanje kognitivnih funkcija mozga;
  • socijalne – uvećanje osećaja empatije i samilosti, osećanje povezanosti i jedinstva sa drugima.

Jednom kada uspostavimo kontrolu nad svojim reaktivnim procesima, životni usponi i padovi manje utiču na nas i mi počinjemo da živimo svoj život sa više smirenosti i radosti.

Postoje određene tehnike koje mogu biti od velike pomoći za uspešan i brz ulazak u stanje meditacije. Jedna od takvih tehnika je i tehnika Hong So.

Ovo je izuzetno jednostavna, ali moćna i delotvorna tehnika, koja služi da brzo umirimo uzburkane misli i osećanja i dovedemo sebe u stanje duboke opuštenosti i spokoja, istovremeno zadržavajući budnost i koncentraciju.

Hong so tehnika meditacije zasniva se na osvešćivanju procesa disanja i usmeravanju pažnje na unutrašnji zvuk koji dah proizvodi prilikom disanja.

Ova tehnika nas vrlo brzo vraća u vlastiti centar, pomažući nam tako da se izdignemo iznad svakodnevice i da uspostavimo kontrolu nad svojim reakcijama na životne situacije. Uz pomoć ove tehnike dobijamo priliku da sagledamo širu sliku i intuitivno izaberemo najsvrsishodnije rešenje u datim okolnostima.

Mi živimo u dobu energije. Reči poput „energija“, „vibracija“, „frekvencija“ i sl. odavno su ušle u svakodnevni rečnik. Zahvaljujući Ajnštajnu i modernoj nauci, mi sada znamo ono što veliki mudraci Indije i drugih duhovnih tradicija govore hiljadama godina: materija nije konačna, nepromenljiva stvarnost, već je samo zgusnuta i usporena vibracija energije.

Ono što naše zamisli i maštu pretvara u opipljivu stvarnost jesu jasnoća misli i količina i koncentracija uložene energije. U tom smislu, energija je most između uma i materije: ona sledi uputstva koncentrisanog uma da bi oblikovala našu stvarnost.

Vežbe energizacije su jedinstven sistem Pranajame (Pranayama, kontrola energije) koji se sastoji od 39 vežbi. Ovaj sistem vežbi osmislio je Paramhansa Jogananda, koristeći drevna jogijska znanja o međusobnoj povezanosti uma, energije i tela. On je pretočio univerzalnu mudrost koja se nalazi u izrekama mnogih naroda (poput: „Sve se može kad se hoće“) u sistem vežbi koji koristi svesno usmerenu pažnju na pokrete tela radi osvešćivanja toka energije koji omogućuje te pokrete.

Vremenom i kroz redovnu praksu, ovo osvešćivanje toka energije omogućuje nam da ga po volji pojačamo i usmeravamo ne samo tokom izvođenja vežbi, već i u svakodnevnim životnim situacijama.

Ove vežbe nas uče kako da snagom svoje volje pristupimo neograničenom izvoru kosmičke energije, da ojačamo snagu volje i da je koristimo da okrepimo i napunimo energijom telo i um.

Reč „joga“ znači jedinstvo – jedinstvo svih, često međusobno suprotstavljenih aspekata našeg bića (telesnog, mentalnog, emotivnog, duhovnog), kao i jedinstvo nas sa svime što nas okružuje.


Postoji mnogo „joga“, odnosno načina na koji se ovo jedinstvo može postići. Krija joga, jedna je od najstarijih i najdelotvornijih jogijskih praksi i ima za cilj postepeno buđenje i proširenje svesti i bezbedno buđenje uspavanih energetskih i duhovnih potencijala u nama.


Krija joga je moćna meditativna tehnika koja se bazira na upotrebi snage volje i koncentracije radi svesnog usmeravanja energije kroz kičmu i uklanjanja blokada u kičmenim energetskim centrima (čakrama). Ona je jedna od centralnih tehnika joge upravo zato što radi direktno sa tokom energije u kičmi dok većina drugih jogijskih praksi rade sa tokom energije posredno.


Međutim, da bismo uspešno praktikovali i imali punu korist od krija joge, potrebna je temeljna priprema uma, tela, nervnog i energetskog sistema.


Upravo nam je iz tog razloga Paramhansa Jogananda, jedan od najvećih jogija 20. veka i autor „Autobiografije jednog jogija“, najpoznatije savremene knjige o jogi, ostavio dve jednostavne i izuzetno efikasne tehnike: Hong So tehniku meditacije i vežbe energizacije.


Ove dve tehnike, koje predstavljaju osnovne tehnike Joganandine tradicije krija joge, mogu mnogostruko unaprediti vaš život.

Svi časovi se snimaju, tako da ćete dobiti link sa snimkom časa koji ste propustili. Takođe, ukoliko imate pitanja ili nedoumica, naši učitelji će vam rado pomoći – bilo na narednom času, ili lično, jedan na jedan.

Svi polaznici kursa dobijaju PDF i audio/video materijal za samostalnu praksu i mogućnost da po završetku kursa prisustvuju onlajn meditacijama sa iskusnijim praktičarima ovih tehnika.

Naša inspiracija

Paramahansa Yogananda

Paramhansa Jogananda

Iako nije bio prvi indijski učitelj koji je došao na zapad, Paramhansa Jogananda (05. 01. 1893 – 07. 03. 1952) je bio prvi koji se trajno nastanio i do kraja svog života živeo na zapadu, tačnije u SAD.

Njegova misija bila je da donese drevna učenja joge i približi ih zapadnom čoveku i da nadahne ljude da se posvete duhovnom razvoju. Joganandina poruka bila je univerzalna i iznad ograničenja svih religija i duhovnih pravaca, a njegova učenja lako razumljiva i primenljiva u svakodnevnom životu.

Jogananda je svoj život opisao u knjizi Autobiografija jednog jogija, najvećem klasiku duhovne literature 20. veka.

Ko smo mi?

Ananda Sangha je svetska organizacija koja od svog osnivanja 1968. godine deli učenja Paramhanse Joganande. Stotine hiljada ljudi širom sveta su naučili tehnike meditacije i energizacije kroz Anandu i iskusili transformišuću moć ovih učenja krija joge. Posetite stranicu www.ananda.org ili www.anandaeurope.org za više informacija.

Naš društveni profil