Radost je u tebi - pronađi je meditacijom

Online tečaj meditacije i energizacije

Prema učenjima Paramhanse Yoganande

Nauči kako unijeti više mira, radosti i entuzijazma u svoj život uz pomoć dvije snažne tehnike Kriya Yoge: meditacije i energizacije

Besplatno uvodno predavanje održava se u NEDJELJU, 23. TRAVNJA U 19.00

Uvodno predavanje je otvorenog tipa. Na njemu ćeš saznati više o stvarima o kojim ćemo pričati na kursu, kriya yogi i našoj tradiciji, a imat ćeš i prilike da upoznaš predavače.

Kako izgleda tečaj?

Sastoji se od 4 lekcije koje se održavaju jednom tjedno. Svaka lekcija traje tri sata i sastoji se iz teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio služi da praktične tehnike postavimo u širi kontekst i bolje razumijemo njihov cilj i primjenu.

Vrijeme održavanja tečaja: svake subote od 29. travnja do 20. svibnja, od 18.00 do 21.00 sati.

Tečaj se održava online, preko platforme Zoom.

Sve se lekcije snimaju tako da ćete ih moći pogledati i u slučaju da zbog nekog razloga niste u mogućnosti prisustvovati predavanju.

PRVA LEKCIJA

subota 29. 4. 2023​

Um-energija-tijelo: zaboravljeno jedinstvo

U ovoj ćemo lekciji govoriti o tome što meditacija jest, a što nije, koji su ciljevi meditacije i koje tri razine svijesti postoje. Govorit ćemo o važnosti energije i načinu na koji ona spaja um i tijelo, odnosno kako pretvara ideju u stvarnost.

DRUGA LEKCIJA

subota 6. 5. 2023

Opuštenost i snaga volje

U drugoj lekciji ćemo se pozabaviti osnovnim principima meditacije i energizacije: opuštenošću i snazi volje. Vidjet ćemo da su ova dva elementa neraskidivo povezana i da su preduvjet za uspješno ovladavanje meditacijom i energizacijom.

TREĆA LEKCIJA

subota 13. 5. 2023

Koncentracija i magnetizam

Koncentracija je ključ uspjeha u svemu, pa tako i u meditaciji. Ona je isto tako neophodna za usmjeravanje energije tamo gdje želimo. Magnetizam, odnosno sposobnost privlačenja, posljedica je usmjeravanja i koncentriranja energije u određenom smjeru i objašnjenje je za tako često postavljano pitanje: „Zašto mi se ovo događa?!”

ČETVRTA LEKCIJA

subota 20. 5. 2023

Meditacija u svakodnevnome životu

U posljednjoj lekciji zaokružit ćemo sve što smo naučili, te ćemo se posvetiti pitanju kako uspješno integrirati ove tehnike u svoj svakodnevni život. Kao i kod većine stvari, samo redovitim ponavljanjem, te stvaranjem novih dobrih navika možemo trajno unaprijediti svoj život. Stoga ćete u ovoj posljednjoj lekciji dobiti savjete kako izgraditi naviku redovitog prakticiranja ovih tehnika.

Kolika je cijena tečaja i šta dobivam?

Cijena tečaja osnovnih tehnika Kriya Yoge iznosi 70 eura. U cijenu je uključeno:

Predavači

Tečaj drže iskusni predavači iz Italije, Hrvatske i Srbije.

Često postavljana pitanja

Meditacija je, najjednostavnije rečeno, povratak u centar našeg bića i stanje duboke opuštenosti i budnosti u kojem su misli i emocije mirni, a svijest uzdignuta i otvorena za dublje uvide.

Meditacijom utišavamo „buku” svijeta, misli, emocija, navika i vraćamo se u svoje središte, tamo gdje se nalaze mir, radost i mudrost.

Moderna znanost dokazala je da redovito prakticiranje meditacije donosi mnoge dobrobiti. Neke od njih su:

  • tjelesne – smanjeno izlučivanje kortizola, hormona stresa, snižavanje krvnog tlaka i umirivanje rada srca, poboljšavanje imunološkog odgovora tijela na patogene;
  • psiho-emocionalne – osvješćivanje i kontrola emocija, zaustavljanje negativnih misli, poboljšanje raspoloženja, osjećaj prisutnosti u trenutku i poboljšanje spoznajnih funkcija mozga;
  • socijalne – uvećanje osjećaja empatije i samilosti, osjećanje povezanosti i jedinstva s drugima.

Jednom kada uspostavimo kontrolu nad svojim reaktivnim procesima, životni usponi i padovi manje utječu na nas i mi počinjemo živjeti svoj život s više smirenosti i radosti.

Postoje određene tehnike koje mogu biti od velike pomoći za uspješan i brz ulazak u stanje meditacije. Jedna od njih je i Hong So tehnika.

Ovo je izuzetno jednostavna, ali vrlo snažna i djelotvorna tehnika, koja služi da brzo umirimo uzburkane misli i osjećanja i dovedemo se u stanje duboke opuštenosti i mira, uz zadržavanje budnosti i koncentracije.

Hong So tehnika meditacije temelji se na osvještavanju procesa disanja i usmjeravanju pažnje na unutrašnji zvuk koji dah proizvodi tijekom disanja.

Ova tehnika nas vrlo brzo vraća u naš osobni centar, pomažući nam tako da se izdignemo iznad svakodnevice i da uspostavimo kontrolu nad svojim reakcijama na životne situacije. Pomoću ove tehnike dobivamo priliku sagledati širu sliku i intuitivno odabrati najbolje rješenje u danim okolnostima.

Živimo u dobu energije. Riječi poput „energija”, „vibracija”, „frekvencija” odavno su ušle u svakodnevni rječnik. Zahvaljujući Einsteinu i suvremenoj znanosti, mi sada znamo ono što veliki mudraci Indije i drugih spiritualnih tradicija tvrde tisućama godina: materija nije konačna, nepromjenjiva stvarnost, već je samo zgusnuta i usporena vibracija energije.

Ono što naše ideje i maštu pretvara u opipljivu stvarnost jesu jasnoća misli, te količina i koncentracija uložene energije. U tom smislu, energija je most između uma i materije: ona slijedi upute koncentriranog uma kako bi oblikovala našu stvarnost.

Vježbe energizacije jedinstveni su oblik Pranayame (Pranayama, kontrola energije) koji se sastoji od 39 vježbi. Ovaj sistem vježbi osmislio je Paramhansa Yogananda, koristeći drevna yogijska znanja o međusobnoj povezanosti uma, energije i materije. On je pretočio univerzalnu mudrost u sistem vježbi koji koristi svjesno usmjerenu pažnju na pokrete tijela kako bi se osvijestio protok energije koji omogućuje te pokrete.

Vremenom i kroz redovitu praksu, ova svijest o protoku energije omogućuje nam da ga po volji pojačamo i usmjeravamo ne samo tijekom izvođenja vježbi, već i u svakodnevnim životnim situacijama.

Ove vježbe nas uče kako snagom volje pristupiti neograničenom izvoru kozmičke energije, pojačati svoju snagu volje i njome okrijepiti i energizirati tijelo i um.

Riječ „yoga” znači jedinstvo – jedinstvo svih, često međusobno suprotstavljenih dijelova našeg bića (tjelesnog, mentalnog, emotivnog, duhovnog), kao i jedinstvo nas sa svime što nas okružuje.

 

Postoje mnoge „yoge” ili načini na koji se ovo jedinstvo može postići. Kriya Yoga jedna je od najstarijih i najučinkovitijih yogijskih praksi i ima za cilj postepeno buđenje i proširenje svijesti, te bezbjedno buđenje uspavanih energetskih i duhovnih potencijala u nama.

 

Kriya Yoga je snažna meditativna tehnika koja se temelji na korištenju snage volje i koncentracije u svrhu svjesnog usmjeravanja energije kroz kralježicu i uklanjanje blokada u spinalnim energetskim centrima (chakrama). Ona je jedna od središnjih tehnika yoge upravo stoga što radi neposredno s tijekom energije u kralježnici dok većina drugih yogijskih praksi radi s tijekom energije posredno.

 

Međutim, da bismo uspješno prakticirali i imali punu korist od Kriya Yoge, potrebna je temeljita priprema uma, tijela, živčanog i energetskog sustava.

 

Upravo nam je iz tog razloga Paramhansa Yogananda, jedan od najvećih yogija 20. stoljeća i autor „Autobiografije jednog Yogija”, najpoznatije suvremene knjige o yogi, ostavio dvije jednostavne i iznimno učinkovite tehnike: Hong So tehniku meditacije i vežbe energizacije.

 

Ove dvije tehnike, koje predstavljaju osnovne tehnike Yoganandine tradicije Kriya Yoge, mogu višestruko unaprijediti vaš život.

Sve lekcije se snimaju, tako da ćete dobiti link sa snimkom lekcije koji ste propustili. Također, ukoliko imate pitanja ili nedoumica, naši učitelji će vam rado pomoći – bilo na sljedećem satu, ili osobno, jedan na jedan.

 

Svi polaznici tečaja dobivaju PDF i audio/video materijal za samostalnu praksu, te mogućnost da po završetku tečaja prisustvuju online meditacijama s iskusnijim praktikantima ovih tehnika.

Naša inspiracija

Paramahansa Yogananda

Paramhansa Yogananda

Iako nije bio prvi indijski učitelj koji je došao na zapad, Paramhansa Yogananda (05. 01. 1893 – 07. 03. 1952) je bio prvi koji se trajno nastanio i do kraja svoga života živio na zapadu, točnije u SAD.

Njegova je misija bila donijeti drevna učenja yoge i približiti ih zapadnome čovjeku, te nadahnuti ljude da se posvete duhovnom razvoju. Yoganandina poruka bila je univerzalna i nadilazila je ograničenja svih religija i duhovnih pravaca, a njegova učenja lako razumljiva i primjenljiva u svakodnevnome životu.

Yogananda je svoj život opisao u knjizi Autobiografija jednog Yogija, najvećem klasiku duhovne literature 20. stoljeća.

Tko smo mi?

Ananda Sangha je svjetska organizacija koja od svog osnivanja 1968. godine dijeli učenja Paramhanse Yoganande. Stotine tisuća ljudi širom svijeta naučili su tehnike meditacije i energizacije kroz Anandu i iskusili transformirajuću snagu Kriya Yoge. Posjetite stranicu www.ananda.org ili www.anandaeurope.org za više informacija.

Naš društveni profil